Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jet ddova dlna na Valech - Brynda Web Site

Na štaflích  stojí  táta , na židli u  vývěsního  štítu sedí  děda  Brynda

 
 
 
 

Náš rodný erb, ten tvrdého je slohu,

jej první šlechtic marně v štítu hledá,

jak na nás přešel od dědova děda:

Klas potem zrosený a větev hlohu...

Začátek jedné pozapomenuté básně od J.V.Sládka připomíná, jak dávná a rozšířená byla myšlenka na založení tradice uctívání památky selských rodů, symbolů naší národní odolnosti. Z jejich kořenů strom českého života vyrůstal a čerpal sílu k vytvoření těch nejkrásnějších květů a plodů. Potvrzuje to i událost, stará přes šedesát let.

Psal se 3. únor 1935.  "Udrželi jste svůj grunt alespoň sto roků?"  ptal se redaktor Ježek v anketě deníku Venkov. Ohlas byl nečekaný. Sešlo se tolik kladných odpovědí, že je redakce nestačila uveřejňovat. Obrovská vlna zájmu o selský rodopis zaskočila i samotného autora akce, vrchního redaktora Vraného, jinak ostříleného žurnalistu a senátora strany republikánské. Dopisy čtenářů byly všude. Zával v redakční místnosti odvrátili až ,,záchranáři" ze Sdružení venkovských kronikářů. Ti se také ujali dalšího zpracování a vedení ankety. Odpovědi ukázaly, že většina z přihlášených rodů drží svůj statek mnohem déle, než sto let. Byla však stanovena přísná kritéria. Vyžadovalo se předložení všech převodních dokladů. Uchazeči o uznání starousedlosti absolvovali i pěknou štrapáci po úřadech a archivech. Tu pro výpisy z matrik, jindy z pozemkových knih a zemských katastrů, vše řádně ověřeno a skvěle orazítkováno.

Na rody, které tak prokázaly určitou dobu hospodaření na stejném místě v přímé linii mužské či ženské posloupnosti, čekalo vyznamenání v trojí podobě: za jedno století se dával diplom s nápisem ,,Za věrnost půdě ", pěkně vyvedený podle návrhu pana malíře Aloise Moravce. Stopadesátnickým gruntům náležela bronzová plaketa s heslem ,,Rodům půdě věrným, vděčný národ celý" od sochaře Bílka z Hořic v Podkrkonoší. Nástupnická řada hospodářů delší než dvěstěpadesát let pak zajistila žadateli metu nejvyšší. Byla to kamenná pamětní deska z českého syenitu s  texty Za věrnost půdě  a Na této usedlosti hospodaří rod . . . od roku . . .

 

Po této úvodní glose si  dovolím  seznámit  Vás se  záměrem vytvoření  databáze rodin  spřízněných  po  přeslici i po meči s rodem Bryndů , který  je  základem tohoto  genealogického programu.Vycházím  při  tom  ze  čtyř hlavních  větví  mé¨ rodiny  a to: větev  Brynda  a  Markl   a  větev  mé  ženy  Houška  a  Starý.Od  těchto  rodů  se  pak  následně  odvíjí  celá  řada  příjmení a  to  až  do  doby "Pobělohorské" , kdy po r.1621 se začali  zapisovat  do  matrik  i  lidé  stavu  nešlechtického.Nejstarším  zápisem  rodu  je  zmínka o gruntu půllánu  Bryndovském , v Katovicích (okr.Strakonice)

Čp. 12- Grunt půllán Bryndovský

1647 Jan Brinda a Kateřina, 1655 Mikuláš Brynda a Dorota (držel též grunt Křenovský a Strakovský, proto jmenován též Mikuláš Strakovský), 1676 Jakub Brynda a Alžběta, 1682 Jakub Brynda mladší a Dorota, 1705 Matěj Brynda a Marie, 1740 Matěj Brynda mladší a Ludmila, 1777 Jakub Brynda alias Šavel a Kateřina rozená Kunclová z Dražejova, 1785 Václav Brynda-Šavel a Josefa roz. Metličková z čp. 30, 1820 František Šavel, gruntovník a Barbora rozená Šímová.

Další zmínka , která  je  již  podložená  matričním  záznamem  je  o  rodu  Brynda z  obce  Drahlín  v  panství Hluboš.Předpokladem a  pouhou spekulací  je , že  někdo  z rodu , který  se  též zabýval hornickou prací  v  místě  Katovic  , kde  se těžilo  stříbro a zlato , přesídlil do Drahlína jako osoba příslušná do Katovic a tam založil  novou  větev rodu.Drahlín a  jeho  okolí též  bylo těžební v  době sedmnáctého  století.To  ostatně  potvrzují  i  historické  praneny  o  této  obci.